|


|


|

GENCELLİ MAHALLESİ

GENCELLİ KÖYÜ

Kuyucak ile mesafesi: 23 kilometredir.

Rakımı: 365 metredir.

Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Köyün adı Azerbaycan’dan gelen Genç Ali’den gelmektedir. Halkın anlattığı bir rivayete göre Genç Ali bir kabile hâlinde Gıran Tepesi yakınlarına gelip yerleşmişlerdir. Daha sonra köye de adını vermişlerdir.

Hane Sayısı: 500 hane vardır.

Dere Adları: Koca Dere, Ördek Deresi, Kurt Deresi’dir.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynaklarındandır.

Yetiştirilen Ürünler: İncir, portakal ve zeytin köyde yetiştirilen başlıca ürünlerdir.

Köydeki Yapılar: Köyde bir sağlık ocağı, bir okul, Genceli Camii, belediyeye ait köy kahvesi halka hizmet vermektedir.

Meşhur Bitkiler: Kekik, zakkum, şabıla bölgede yetişen şifalı otlardandır. Üç farklı türde kekik yetişmektedir. Sarı kantaron, bediren, kuşkonmaz (kemantu), ekşi kulak, sakızlık otu, kölümen, lale otu bu yörede yetişen şifalı bitkilerdendir.

Meşhur Yemekler: Keşkek, hamur çorbası, mısır çorbası, darı ekmeği köyün yöresel lezzetlerindendir.

Önemli Dağlar ve Coğrafi Özellikleri: Güney Yaylası, Gencellidere’den başlayan yaklaşık 15 kilometrelik yolun sonunda yaylaya ulaşılmaktadır. Yayla yaklaşık 120 dönümdür ve etrafı çam ağaçları ile çevrilidir. Yaylada ceviz, kiraz ağaçları çoğunluktadır. Bunun yanı sıra etrafta çobanlara ait ağıllar ve yaylada kaldıkları sürede kullandıkları çadırlar da yer almaktadır. Güney Yaylası civarında Armutlu, Ceviz, Selimova, Yalı Gölü Yaylası ve Karlık Tepesi bulunmaktadır.

Gencellidere’de bir de çınar ormanı bulunmaktadır. Orman yörede tabiatla baş başa kalmak isteyen halkın yoğun olarak tercih ettikleri 30 dönümlük bir alandır. Yaşlı ve orta yaştaki çınarların oluşturduğu manzara doğa severler tarafından ziyaret edilmektedir. Bu alanda bir tabiat parkı ve yürüyüş yolları da bulunmaktadır.

Anıt Çınar AğacıGencellidere Mahallesi’nin kuzeyinde bulunan mezarlık yakınındaki yol kavşağında bulunmaktadır. Anıt çınarın gövdesinin çapı 3.70 metredir. Ağacın toplam yüksekliği 10 metreyi bulmaktadır.

Geleneksel Meslekler: Köyde hayıttan yapılan sepetler oldukça meşhurdur. Değişik ebatlarda yapılan sepetler köyde geleneksel bir meslek kolu hâline gelmiştir.

Türbe- Cami Yapıları: Köyde Süleyman Dede Yatırı ve çok sayıda Osmanlı dönemine ait mezar taşı bulunmaktadır.

 

Copyrigt © 2022 Kuyucak Belediyesi ® Her Hakkı Saklıdır..