|


|


|

SARICAOVA MAHALLESİ

SARICAOVA KÖYÜ

Kuyucak ile mesafesi: 39 kilometredir.

Rakım: 940 metredir.

Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Köyün adı, eski zamanlarda köy çevresi her tarafı sarı ot ve çiçeklerle kaplı olduğu için sarı ottan gelmektedir. Kuyucak’ın Parisi olarak bilinen Sarıcaova bir Alevi köyüdür. Alevî ibâdetinin uygulandığı mekân Cemevi/Pîrevi’dirAlevîler’in ibâdet ettiği yere “toplanma” anlamında “Cemevi” denir; bir olma, bütünleşme yeri, Yaratan ile bir olma, bütünleşme anlamındadır. Cem herhangi bir yerde yapılabilir. Evde ya da temiz olan her yerde yapılabilir. Önemli olan Hakk Teâlâ’ya sığınmak ve ibâdet etmektir. Alevî geleneğinde Cemevleri, salt tapınma (ibâdet) maksadı ile kullanılmamış ve kullanılmamaktadır. Topluluğunun dinî gereksinimi yanında toplumsal, bireysel sorunların çözüme kavuşturulduğu bir meclis işlevi de görmüş ve görmektedir. Köyün kendi dedesi yoktur, farklı şehirlerden cem yürütmeye dedeler gelmektedir.

Hane Sayısı: 330 hanedir.

Dere Adları: Kurt Deresi, Karahasan Cevizli Dere’dir.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Hayvancılık ve tarım başlıca geçim kaynaklarındandır. Pazar günleri kurulan köy pazarı da köyün ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Yetiştirilen Ürünler: Fasulye, patates, barbunya, çilek, ceviz, kestane yetiştirilen başlıca ürünlerdendir.

Köydeki Önemli Yapılar: Cem Evi, Atatürk Orman Parkı,  Sağlık Ocağı,  2 tane köy kahvesi, Bir Vefa Bir Kahve adında Kuyucak Belediyesi ve Aydın Valiliği tarafından yaptırılan bir de kütüphane bulunmaktadır.

 

 

 

Meşhur Bitkiler: Güşra Otu: Gelincik Otu olarak da bilinmektedir. Bu ot kavrularak börek, kavurması, aşı yapılmaktadır. Urgancık Otu: Kavurarak veya börek yapılarak tüketilmektedir. Diğer şifalı bitkiler ise: kömeç otu, kekik, ıhlamur, kuşburnudur. Kuşburnundan reçel de yapılmaktadır. Salep otu da dondurma yapımında kullanılan bir bitkidir ve köyde yetişmektedir. Ayrıca çok fazla toplubaşı otu da vardır. Bu ot börek yapımında kullanılmaktadır. Kantaron, dağ kekiği de şifalı bitkiler arasındadır. Dağ kekiği genellikle çay demlenerek tüketilmektedir.

Meşhur Yemekler: Barbunya ve Kuru Fasulye oldukça meşhurdur. Yörenin en lezzetli fasulyesi Sarıcaova fasulyesidir.

Geleneksel Meslekler: Tütüncülük köydeki en eski meslektir.

Geleneksel Adetler: Köyde her perşembe akşamı kadın erkek bir arada cem yapılmaktadır. Ayrıca her cuma ev hayırları yapılmaktadır. Bu hayırlarda lokma, tepsi ekmeği, kek, börek vs bolca yapılıp hayır amacıyla evlere dağıtılmaktadır. Bu geleneksel adetler köyün inanç ritüelleri açısından oldukça önemlidir. “Kirlik” adı verilen ve basmadan dikilen kıyafetler de köyün geleneksel giyim tarzını yansıtan kıyafetlerdendir.

Türbeler: Sarıcaova Köyü’nde diğer köylerle karşılaştırıldığında çok fazla yatır bulunmaktadır. Selim Dede Türbesi (Gözetleme kulesi), Çanakçı Baba, Okçu Dede (Türbe günümüzde mevcut değildir. Köylülerden alınan bilgiye göre türbeyi birkaç kişi kazmış ve kazıyı yapan kişilerin başına kötü şeyler geldiği rivayet edilmiştir.), Emir Sultan Türbesi, Celal Baba Türbesi, Abbas Baba Türbesi, Melih Dede Türbesi, Orman Baba Türbesi’dir.

Çanakçı Baba Yatırı.

 

 

Çanakçı Baba Yatırı, Eski Türk inancı Atalar kültünün temelini oluşturan kansız kurban örneği yazmalar.

Orman Baba Yatırı.

Emir Sultan Yatırı.

 

Celal Baba Yatırı.

Sarıcaova Cem Evi.

Bir Vefa Bir Kahve Kültür Evi.

 

Copyrigt © 2022 Kuyucak Belediyesi ® Her Hakkı Saklıdır..