|


|


|

YAYLALI MAHALLESİ

YAYLALI 

Kuyucak ile mesafesi: 26 kilometredir.

Rakım: 1041 metredir.

Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Köyün adı yazın çıkılan yaylalardan gelmektedir. Eski zamanlarda da Kayran Yaylası olarak bilinmektedir.

Hane Sayısı: 90 hane vardır.

Mahalle Adları: Köydeki bir diğer mahalle Kavacık Mahallesi’dir.

Dere Adları: Koca Dere, Kavacık Deresi, Soğuk Çınar Deresi olmak 3 deresi vardır.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır.

Yetiştirilen Ürünler: Köyde kestane, ceviz, elma, zeytin, incir yetişmektedir.

Köydeki Yapılar: Yaylalı İlköğretim Okulu, Köy Konağı Kahvesi ve düğün salonu bulunmaktadır. İki tane de cami bulunmaktadır. Ayrıca köyün iki mezarlığı vardır.

 

Meşhur Bitkiler: Köyde kestane, ceviz, elma, zeytin, incir yetiştirilmektedir. Ayrıca dılgır, kekik otu ve efek otu da yörede yetişen otlardandır. Bubaşca Otu şifalı olan ve köyde yetişen bir diğer bitkidir. Şabıla otu, bere otunun da çayı yapılmaktadır. Develerin çok sevdiği bir ot olan kenker otu bölgede yetişmektedir. Karakekik otu, kantaron, öküz bağlası ve tatlı bala otu bölgedeki bitkilerdendir. Eczacılıkta kullanılan ve kininin ham maddesi olan bir diğer bitki ise kızıldikendir.

Meşhur Yemekler: Yaylalı Köyü’ne has tarhana çorbası, fasulye, börülce, patates, bulgur, dolma, kabak ve pancar turşusu ile meşhurdur. Gömbe, kıstırma böreği de oldukça meşhur yemeklerdendir.

Geleneksel Meslekler: Köyün geleneksel mesleklerinden olan kaşıkçılık nesilden nesile devam etmektedir. Köyün en eski kaşıkçısı olan Ali İnanç mesleğini babası Mehmet İnanç’tan öğrenmiştir.

Geleneksel Oyunlar: Yüksük Oyunu, Çelik-çomak, Dokuz Taş, Üç Taş, Kayrak, Mazı

Türbe- Cami Yapıları: Köyde Eren Dede yatırı bulunmaktadır. Karadağ Dedesi, Ergedigi Dedesi adında üç yatır bulunmaktadır. İki tane cami de köyde yer almaktadır.

 

 

Yaylalı Mahallesi Kavacık Camii.

 

Eski Yaylalı İlköğretim Okulu.

 

Yaylalı Mahalle Camii.


Copyrigt © 2022 Kuyucak Belediyesi ® Her Hakkı Saklıdır..