YAMALAK MAHALLESİ
YAMALAK
Kuyucak ile mesafesi: 18 kilometredir.
Rakımı: 123 metredir.
Hane Sayısı: 200-250 hanedir.
Dere Adları: Acı Dere, Kuru Dere, Geneviş Deresi, Demir Deresi’dir.
Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Çiftçilik ve hayvancılık köyün temel geçim kaynaklarındandır. Özellikle zeytin üretimi köyün ekonomisi için oldukça önemlidir. Kuyucak’ın en fazla hayvancılık yapılan bölgesi de Yamalak’dır. Önceki yıllarda pamuk üretimi de oldukça çok yapılmaktaydı. Fakat son yıllarda pamuk fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle pamuk üretimi de azalmıştır.
Yetiştirilen Ürünler: Zeytin, mısır, buğday, yonca, pamuk en çok ekilen ürünlerdendir. Ayrıca hayvanların yiyeceği olan yonca ve silaj vb. ürünler yetiştirilmektedir.
Köydeki Yapılar: Bir belediye binası, Yamalak Camii, ilk ve ortaokul, bir sağlık ocağı, küçük bir sanayi sitesi, bir benzin istasyonu vardır. Ali Rıza Refik’ in eski bir konağı vardır.
Tültepe Tümülüsü: Yamalak’ın doğusunda yer alan tümülüs yaklaşık iki kilometre mesafededir. Tültepe Tümülüsü oluşum itibariyle doğal değil yığma bir oluşum olduğu düşünülmektedir. Büyüklük olarak yaklaşık kırk metre çapında ve yedi metre yüksekliğindedir.
Meşhur Bitkiler: Yamalak köyünün yeşil zeytini meşhurdur. Kuzey yarım kürenin en erken zeytini turfanlı zeytini (turfanlı; yani ilk hasat) olarak Yamalak’ta yetişmektedir. Sofralık zeytindir. Bu zeytinin yağı da meşhurdur ve oldukça kalitelidir. Zeytin; Yamalak Sarısı adı ile bilinir ve adını Yamalak’tan almıştır. Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından tescillenmiş bir zeytin türüdür. Çizik, kırma, biberli, siyah zeytin çeşitleri de vardır. Yamalak’ta ısırgan otu, ebegümeci, ballık, kuşyopu, kapırcık, salep otu yörede yetişen meşhur bitkilerdir. Yamalak’a has bu bitkilerden salep otu koruma altına alınmıştır.
Meşhur Yemekler: Yamalak’a has keşkek oldukça meşhurdur. Keşkek düğünlerde yapılan yöresel bir lezzettir. Etlisi de yapılmaktadır. Köyde yaşayan eski keşkek ustası Yavuz Afat’tır. Tarhana çorbası da bu köye özeldir. Ayrıca kıstırma, ballık, dalaganlı saç kavurması meşhurdur. Kıstırma salatası da tercih edilen bir lezzettir.
Anıt Ağaç: Yamalak Mahallesi’nin kuzeyinde yer almaktadır. Gövde çapı 4.80 m’dir. Yüksekliği ise 15 metreyi bulmaktadır. Anıt ağaç olma özelliğine sahiptir.
Geleneksel Meslekler: Köydeki en eski geleneksel mesleklerden biri sepet örücülüğüdür. Ali Abalı bu mesleği sürdüren isimlerdendir. Farklı amaçlarla kullanıma sunulan çeşit çeşit sepetler yörede büyük ilgi görmektedir.
Geleneksel Adetler: Yamalak köyünde geleneksel olarak her yıl mayıs ayının yedisinde 25 kazanlı keşkek hayırları yapılmaktadır. Bu hayırlar köy halkının birlik beraberlik ve yardımlaşma duygusunun gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Böylece köyde yıllardır süren bir gelenek yaşatılmaktadır.
Türbe- Cami Yapıları: Mersin Dede Yatırı: Yamalak’ta Mersin Dede mevkiinde bulunmaktadır. Yamalak mahallesine yaklaşık bir kilometre mesafededir. Halk inanışına göre ormanın içindeki büyük bir ana kayanın bir evliyaya ait olduğu görüşü mevcuttur. Kayanın etrafında bulunan bazı doğal izlerin evliyanın atına ait olduğu inancı da yaygındır.
Yamalak Köyü anıt ağaç.
Yamalak Mahalle Camii