|


|


|

YUKARI YAKACIK MAHALLESİ

Kuyucak ile mesafesi: 36 kilometredir.

Rakım: 1040 metredir.

Hane Sayısı: 300 hanedir.

Dere Adları: Kuru Dere, Koca Dere’dir

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynaklarıdır.

Yetiştirilen Ürünler: Elma, ceviz, kestane, arpa, buğday, darıdır.

Köydeki Yapılar: Bir cami, bir ilkokul, bir park, iki köy kahvesi, bir sağlık ocağı köyde hizmet veren yapılardır.

 

Meşhur Bitkiler: Kantaron, peynir kekiğidir.

Meşhur Yemekler: Kuru fasulye, tarhana çorbası, patates yemeği, bulgurdur. Lokma Böreği de meşhurdur.

Düğün Adetleri: Yukarıyakacık Köyü’nde yöreye uygun gelin başı düzme adeti oldukça yaygındır. Pullu yazmalar ve gelin yazması denilen eşarplar meşhurdur. Nişanda gelin kıza yaşmak takmak âdettendir. Dua yapılırken de kullanılır.

Geleneksel Meslekler: Oymacılıktır. En eski bilinen ustası Mehmet Kuzu’dur. Diğer geleneksel meslek de dokumacılıktır.

Dokumacılık: Koyunlar kırkılır ve yünleri yıkanır. Daha sonra eğirme işlemi ile bu yünler iplik hâline getirilir ve dokuma tezgahlarında yöreye ait çeşit çeşit dokuma ürünleri ortaya çıkarılır. Bunlar arasında mendil denilen örtüler, kilimler, heybeler en çok kullanılan ürünlerdendir.

Kirman: Ahşap malzemeden yapılan bir alettir. Yünlerin eğirilip iplik hâline getirilmesine yarar. Bu şekilde eğirilen ipler dokumacılıkta kullanılmaktadır.

Geleneksel Adetler: Cenaze yıkama adetinde ölen kişinin kefeni biçilir ve kefen buhurlanır. Buhur bir ağaç kabuğunun közün üzerinde yakılması ile elde edilir. Bu buhur kefenin her katına yedişer defa dolaştırılır. Sonra cenaze en az iki en çok dört kişi ile yıkanır.

Nazar ile ilgili inanışlarda meşhurdur. Nazardan korunmak için kişiler önce toprağa baktırılır daha sonra hayvanlara baktırılırdı ki kişilerin nazarı hayvanlara değmesin. Toprağın nazarı alacağına inanılır. Bu uygulama halk arasında oldukça yaygındır. Köylü halk nazara karşı Çıtlık ağacından yapılan bir çeşit nazarlık da kullanmaktadır. Ayrıca muska da takılır ve insanları nazardan koruyacağına inanılırdı.

Hayvanlar hastalandıkları zaman soda, tuzlu su, zeytinyağı karıştırılıp ilaç olarak verilirdi. Bu da halk arasında hayvancılıkta kullanılan bir halk hekimliğidir.

Yukarıyakacık Camii

 

Yukarıyakacık İlkokulu

Yukarıyakacık Sağlık Evi

Copyrigt © 2022 Kuyucak Belediyesi ® Her Hakkı Saklıdır..