|


|


|

YÖRE MAHALLESİ

 YÖRE 

Kuyucak ile mesafesi: 11 kilometredir.

Rakımı: 220 metredir.

Hane Sayısı: 380 hanedir.

Dere Adları: Kayran Çayı vardır.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Hayvancılık ve tarım geçim kaynağıdır.

Yetiştirilen Ürünler: Başlıca yetiştirilen ürünler zeytin, portakal, mısır, buğdaydır.

Köydeki Yapılar: Köyde 1977 yılında yaptırılan bir köy konağı bulunmaktadır. Bu yapı mahalle muhtarlığı odası ve kahvehane olarak da kullanılmaktadır.

Meşhur Bitkiler: Ihlamur, kekik, dalagan otudur.

Meşhur Yemekler: Kuru fasulyedir.

Türbe- Cami Yapıları: Köyde bulunan camiler; Merkez Camii, Çift Minareli Camii (Dörtyol Camii), Pamuksan Camii, İstasyon Camii’dir.

Kayran Deresi Mezarlığı: Osmanlı Dönemine ait bu tarihi mezarlık Yöre’den Kayran’a giderken yolun doğu kenarında kalmaktadır. Mezarlıkta iki adet Osmanlıca kitabesi olan mezar ve çok sayıda kayrak taşı malzemeden yapılmış mezar bulunmaktadır.

Asar (Yöre/Kayran) Kalesi: Kale Yöre’den Kayran’a giden yol üzerindedir. Kalıntıları düzensiz bir hat şeklindedir. Doğu- Batı yönünde ortalama 37.50 metre, Kuzey-Güney yönünde ise yaklaşık 67.40 metredir. Yöresel taşlardan olan andezit taşının yanında tuğla malzemeden de yapıldığı gözlenmektedir. Kalenin Doğu yönünde ise kule niteliğine sahip bir çıkıntı da bulunmaktadır. Surların yüksekliği yaklaşık 1.20 metre, duvar kalınlığı ise 4.40 metredir. Kale Doğu Roma Dönemine aittir.

Kayran Deresi Su Kemeri: Bu su kemeri tahmini olarak Osmanlı Dönemine aittir. Kayran deresinin oluşturduğu havza içinde bulunmaktadır. Dört yuvarlak kemerden ibarettir. Yöre taşı ile inşa edilen kemerin duvar kalınlığı yaklaşık olarak 50 cm’dir. Su kemerinin 19. yüzyılda Aydın Valisi Yakup Paşa tarafından ilçeye su getirmek amacıyla yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

 

Yöre Mahallesi Camii

 

Copyrigt © 2022 Kuyucak Belediyesi ® Her Hakkı Saklıdır..