ARAMA
Kuyucak Belediyesi

DEREKÖY MAHALLESİ

Geri
DEREKÖY MAHALLESİ

DEREKÖY MAHALLESİ

Kuyucak ile mesafesi: 24 kilometredir.

Rakımı:700 metredir.

Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Köy bir dere içerisinde kurulduğundan bu adı almış ve Dereköy olmuştur.

Hane Sayısı: 30 hanedir.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Yetiştirilen Ürünler: Köyde zeytin, ceviz, kiraz yetiştirilmektedir.

Köydeki Yapılar: Köyde bir okul bulunmaktadır.

Tarihi Değirmen Kalıntıları: Kurtuluş Mahallesi’nden Dereköy’e doğru giderken yolun 1. kilometresinde ve batı yanındadır. Değirmene su taşıyan su yolu bir kalıntı halinde ana kayanın üzerinde bulunmaktadır. Değirmen Dereköy Çayı kenarında bulunmaktadır. Bu alanda eski bir duvar kalıntısının değirmene ait olduğu düşünülmektedir. Değirmen kalıntılarından ikincisi, Dereköy-Armutlu Yaylası yolunun 1. kilometresinde yer almaktadır. Yöresel taşlar ve harç malzemesi kullanılarak bir su yolu yapılmıştır. Bu su yolu dağ yamacından vadiye doğru devam etmektedir. Değirmene ait kalıntı bulunmamaktadır.

Karlık Tepe Antik Kenti: Aydın Dağları’ nın en yüksek noktalarından biri de Karlık Tepedir. Antik kent dereköy’ün kuzeyinde yer almaktadır. Antik yerleşim bölgesi Karlık Tepe’yi oluşturan kuzey-güney yönlü sırtın güney ucunda yer almaktadır. Antik kentin bulunduğu yerde kaçak kazılarla tahribat yapılmıştır. Bu alanda çok sayıda kırık seramik, çatı kiremiti ve kandil parçaları bulunmuştur. Mimari açıdan kesin ve net bilgilere ulaşılacak veriler bulunmasa da yaklaşık 300 metrekarelik bir alana yayılmış küçük bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. Halk arasında selim Dede Yatırı olarak bilinen mezarın kuzey yanında bulunmaktadır. Dönemsel açıdan incelendiğinde yüzey buluntuları da dikkate alındığında Hellenistik- Roma Dönemi’ne ait olduğu ve küçük bir askeri garnizon birliği olabileceği tahmin edilmektedir.

Meşhur Bitkiler: Kantaron ve kekik yetişmektedir.

Önemli Dağlar ve Coğrafi Özellikleri: Dereköy’ün doğal güzelliklerinden olan yaylalar oldukça önemlidir.  Selimova Yaylası bunlardan biridir. Yayla diğer yaylalarla bağlantılıdır. Dereköy’den devam edildiğinde Armutlu Yaylası’na varılabilir. Selimova Yaylası dağ zirvesinde 200 dönüm biir alana yayılmış çam ormanları bulunmaktadır. Ovanın batı yanındaki tepe Karlık Tepesi’dir. Buradan devam edildiğinde Sarıcaova, Musakolu köylerine varılmaktadır. Selimova Yaylası sakinliği ve temiz havasıyla doğal güzelliğini hâlâ korumaktadır. Dereköy’de bulunan yaylalardan biri de Armutlu Yaylası’dır. Köyün kuzeyinde yer almaktadır. Dereköy Vadisi’nden batı yönüne devam edildiğinde Büyük Menderes Ovası manzarasından hemen sonra yaylaya ulaşılır. Armutlu Yaylası’nda sık çam ağaçları, çınar ve meşe ağaçları da bulunmaktadır. Bu yaşlı ağaçlar içinde anıt ağaç özelliğinde olanlar da bulunmaktadır. Yayla tepelerden oluşmaktadır. Çobanlar ve konar-göçerler yaylayı hayvancılık yapabilmek için mevsimlik olarak kullanmaktadır. Yaylanın kuzey tarafında yaklaşık bir dönümlük alanda mezarlık yapılmıştır. Armutlu Yaylası Mezarlığı olarak bilinmektedir.  Yayla geniş düzlükleri ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi beklemektedir.

Dereköy Vadisi: Dereköy’ün Kurtuluş’a doğru devam eden yolun 1 kilometre ilerisinde vadi başlamaktadır. Vadinin içinde Dereköy Çayı da akmaktadır. Vadi çam ve çınar ormanları ile kaplıdır. Bu ormanlarla vadinin muhteşem bir manzarası mevcuttur. Dereköy Vadisi’nde bulunan tarihi değirmen kalıntıları da manzaraya ayrı bir güzellik katmaktadır. Dereköy’den vadiye asfalt bir yol ile ulaşılabilir. Dereköyden sonrası ise toprak yoldur.

Türbe- Cami Yapıları: Karlık Tepesi’nin en yüksek bölümünde Selim Dede Yatırı bulunmaktadır. Yatıra ait mezar örgü duvarla oval olarak yapılmıştır. Mezarın çevrelendiği duvar yaklaşık bir metre yüksekliğindedir. Beton malzeme ile yapılmış mezarda taş duvar içinde Selim Dede ismi yazılmıştır. Buradaki zatın adı doğu tarafta yer alan Selimova Yaylası’na da adını vermiştir.