ARAMA
Kuyucak Belediyesi

Kuyucak Hakkında

Geri

Kuyucak Hakkında

TARİHÇE

Kuyucak'ın ilk yerleşim yerlerini neresi, ne zaman olduğu ve burada kimler tarafından yerleşildiği kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan tarihi araştırmalar, incelemeler, bulunan tarihi eserler, Kuyucak yöresinde Romalılardan beri çeşitli medeniyetleri yaşadığını göstermektedir. 

Bu görüşü, ilçenin 1 km kadar batısında bulunan Mersinlidere mevkiindeki bir tepenin yamacında çift süren bir çiftçi tarafından bulunan iki kulplu toprak küp, küçük süs eşyaları, ilçenin beş km güneyinde bulunan antik kent şehri kanıtlamaktadır. Romalılar dönemini en önemli şehirlerinden biri olan antik kent ne yazık ki günümüze kadar kazılara başlanamadığından gün ışığına çıkarılamamış, yörenin tarihine ışık tutamamıştır.

COĞRAFYA

Kuyucak ilçesi, Ege Bölgesi'nin önemli şehirlerinden olan Aydın ilinin bir ilçesidir. Aydın dağları ile Menteşe dağlık yöresi arasında uzanan Büyükmenderes nehrinin doğusunda yer alır. İzmir'i Denizli'ye bağlayan demiryolu ve E-24 devlet karayolu ilçe sınırlarının içinden geçer. Doğusunda: Denizli'nin Buldan ve Sarayköy ilçeleriyle, Batısında: Nazilli ile, Kuzeyinde: Manisa'ya bağlı Sarıgöl ilçesiyle, Güneyinde: Karacasu ile sınırlanmıştır. İlçemiz 28 km yüzölçümlü olup, nüfusu 27.000'dir. İlçemizin belediye örgütü 1876 yıllarına dayanmaktadır. 1860'larda bucak merkezi olan Kuyucak, 1953 yılında ilçe olmuştur.

 6360 Sayılı Kanun kapsamında; beldeler ve köyler mahalleye dönüşerek Kuyucak İlçesi 36 mahalleye sahip olmuştur.


 İLÇE MERKEZİNDEKİ MAHALLELER:

Aydınoğlu Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi, Beşeylül Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Fatih Mahallesi, Mustafapaşa Mahallesi,Yakuppaşa Mahallesi, Yeni Mahalle

BELDEDEN DÖNÜŞEN MAHALLELER:

Başaran Mahallesi,Horsunlu Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi, Pamukören Mahallesi, Yamalak Mahallesi

KÖYDEN DÖNÜŞEN MAHALLELER:

Aksaz Mahallesi, Azizabat Mahallesi, Belenova Mahallesi, , Beşeylül Mahallesi, Bucakköy Mahallesi, Çamdibi Mahallesi, Çobanisa Mahallesi, , Dereköy Mahallesi, , Gencelli Mahallesi, Gencellidere Mahallesi, , İğdecik Mahallesi, Karapınar Mahallesi, Kayran Mahallesi,Musakolu Mahallesi, Ören Mahallesi, Ovacık Mahallesi, Pamucak Mahallesi, Sarıcaova Mahallesi, Taşoluk Mahallesi,Yaylalı Mahallesi, , Yeşildere Mahallesi, Yöre Mahallesi, Yukarıyakacık Mahallesi

COĞRAFYA

Kuyucak ekonomisinin temeli tarıma, hayvancılığa ve orman ürünlerine dayanır. Tarım yapılan alanlarda ya endüstri bitkileri ya da iki ve üç ürün alacak şekilde tarım yapılır. Tarımda modern metod uygulanır. Sulama, gübreleme, ilaçlama ve tarımın en son metodları uygulanır. Akdeniz ikliminin görülmesi bölgede tarım ürünlerinde çeşitlilik getirmiştir. Ova tabanında pamuk ve diğer tarım ürünleri yetiştirilirken, birikinti konisi yamaçlarında meyvecilik (narenciye, erik, kayısı), sulanmayan yamaçlarda ise incir, zeytin yetiştirilir. Biraz daha yüksekliklere çıkıldığında, yaz sebzeleri, domates, fasulye, barbunya, patates gibi ürünlerle endüstri bitkilerden tütün ve elmacılıktır. Büyük Menderes, Kuyucak ovasının can damarıdır. Verimli ova Menderes'in sularıyla sulanır. Ovayı sulamak için kuzey ve güney sahilinde sulama kanalı açılmıştır. Kuyucak ve çevresinde küçük dereler de vardır. Kışın akarak Büyük Menderes Nehri’ne ulaşanlar, Kestel Çayı, Horsunlu Çayı, Feslek Çayı, Kayran Çayı, Şarabet Çayı, Gireniz Çayı, Kuyucak Deresi ve Gencelli Deresi’dir. Kuyucak ilçesinin taban arazisi olan Menderes Ovası pamuk yetiştirmek için çok elverişlidir. Pamuk, subtropikal iklimin başlıca ürünlerinden biridir. Pamuk yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği, yetişme zamanında yağış veya yağışın yerine sulanabilen taban arazilerde yetişir. Turunçgiller sıcaklık bakımından daha dar bir mikroklima alnlarında yetişir. Sıcaklığa karşı daha duyarlıdır. Turunçgiller içindeki türlerin iklime karşı duyarlıkları daha farklıdır. Bu sebeple bölgede daha çok portakal ve mandalina yetiştirilir. Kuyucak ilçesi turunçgiller yetiştirdiği gibi daha çok bu türlerin fidancılığını yapan bir merkezdir.

Hayvancılık

Mera hayvancılığı; ekime elverişli toprakların az olduğu dar vadiler içinde yerleşen bütün dağ köylerinde yaygındır. Hatta Pamucak ve Dereköy'de tarımdan önde gelen bir uğraştır. Ahır hayvancılığı tarımla beraber yapılır. tarımla uğraşan ailelerin mutlaka 1 ve 2 ineği olduğu bir gerçektir. Bunlardan sağlanan süt, yoğurt, yağ pazarlarda veya mandralar tarafından toplanır. Büyükbaş hayvan besiciliğini yürütmek için yem bitkileri ekimi yapılır.

Hayvancılık: Mera hayvancılığı; ekime elverişli toprakların az olduğu dar vadiler içinde yerleşen bütün dağ köylerinde yaygındır. Hatta Pamucak ve Dereköy'de tarımdan önde gelen bir uğraştır. Ahır hayvancılığı tarımla beraber yapılır. tarımla uğraşan ailelerin mutlaka 1 ve 2 ineği olduğu bir gerçektir. Bunlardan sağlanan süt, yoğurt, yağ pazarlarda veya mandralar tarafından toplanır. Büyükbaş hayvan besiciliğini yürütmek için yem bitkileri ekimi yapılır.

Ticaret: Kuyucak ilçesinde haftanın her cumartesi günü açık halk pazarı kurulmaktadır. Bu pazara komşu ilçelerden de katılım olmakla birlikte, Kuyucak'ta önemli bir ticaret sahası olarak karşımıza çıkmaktadır. Ticari değeri olan ürünler; zeytin, pamuk, narenciye bölge içindeki tüccarlar tarafından alınmaktadır. Hayvansal ürünler ise mandıralar tarafından toplandığı gibi süt, yoğurt, yağ olarak çeşitli pazarlarda satılmaktadır.Kuyucak'ta ayrıca Aysın- Denizli anayolu üzerinde yoldan geçenlere Kuyucak meyvelerini tanıtmak ve satımını gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş Kuyucak Belediyesi Organik Ürün Satış Dükkanları manavları bulunmaktadır. Böylece farklı şehirlerden kişilere Kuyucak doğallığında yetişmiş meyve, sebze ve yöresel ürünler, otantik el sanatı ürünleri sunulmaktadır. Aynı zamanda Kuyucak ticaretine de olumlu katkıda bulunmaktadır.

Endüstri: Kuyucak İlçesi endüstriyel istihdamı yüksek bir ilçedir.