ARAMA
Kuyucak Belediyesi

KARAPINAR MAHALLESİ

Geri
KARAPINAR MAHALLESİ

KARAPINAR MAHALLESİ

Kuyucak ile mesafesi: 9 kilometredir.

Rakımı: 186 metredir.

Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Köyde eskiden su pınarları çok olduğu için köyün adı da buradan gelmektedir.

Hane Sayısı: 300 hanedir.

Dere Adları: Soğuksu Deresi, Kurudere, Sarısu Deresi’dir.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Hayvancılık, tarım köyün en temel geçim kaynağıdır.

Yetiştirilen Ürünler: Zeytin, narenciyedir.

Köydeki Yapılar: Köyde bir sağlık ocağı, bir ilkokul, bir tane de cami bulunmaktadır. Karapınar Camii. Bir tane kantar, muhtarlık binası, bir köy kahvesi, bir orman dairesi, bir tane de düğün salonu bulunmaktadır.

Meşhur Bitkiler: Ihlamur, kekik, menengiç, hünnap köyde yetişen şifalı bitkilerdendir.

Meşhur Yemekler: Kuru fasulye, turşu, keşkek, pilav, bazlama, yufka ekmeği, kıstırma en meşhur yemeklerindendir.

Geleneksel Meslekler: Oymacılık köyde en eski mesleklerdendir. Çıtlık ağacından yapılmaktadır. Köyde Mahmut Kubuz bu mesleği temsil eden en eski kişilerdendir.

Geleneksel Adetler: Köyde yatırlara karşı hayır yapılması oldukça önemlidir. Özellikle bahar aylarında bu gelenek yerine getirilmektedir. Çeşitli niyetlerle adaklar adanır. Türbe ziyaretleri yapılır.

Osmanlı Mezarları: Osmanlı dönemine ait çok fazla sayıda mezar taşı bulunmaktadır.

Türbe- Cami Yapıları: Arap Dede, Çaputlu Dede, Emin Dede,

Lokullus Tipi Mezar: Karapınar köyünde diğer bir önemli yapı, Lokullus tipi mezardır. Eski Karapınar Mahallesi’nin üst kısmında yer almaktadır. Lokullus tipi oda mezar kaçak bir kazı sonrasında tesadüfen ortaya çıkmıştır. Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir.

Kesikbaş Mezarı: Tepe Çeşmesi Mevkii’nde bulunmaktadır. Mezarlıkta yaklaşık olarak yirmiye yakın mezar bulunmaktadır. Yöre taşlarının işlenmesiyle mezarlık duvarları yapılmıştır. Mezarlar kitabesizdir ve kayrak taşı ile yapıldığı görülmektedir. Mezarların kime ait olduğu net olarak bilinmemektedir. İki değişik söylenti mevcuttur. Bir rivayete göre ölümünden sonra tanınmaması için başı kesilen Çakırcalı Efe ve kızanlarına ait olduğu şeklindedir. Diğer bir söylentiye göre Karacabey yörüklerine ait yönündedir.

Karapınar Kesikbaş Mezarı

Karapınar Hayratı: Sahibü’l-Hayrat Ve’l-Hasenat Hacı Musa Oğlı Musa Dede Sene Sene 1220.

 

Karapınar Hayratı: Eski köy meydanının güneyinde yer alan çeşme taş duvarlar ile örülüdür. Çeşme üçgen alınlıklıdır. Mermer bir kitabe mevcuttur. Bu kitabede çeşmeyi yaptıran kişilerin ismi ve tarih bilgisi yer almaktadır. Dönemi hakkında net bilgi bulunmamakla beraber miladi olarak 19. yüzyıla  ait olduğu bilinmektedir.

 

Çakırcalı Mehmed Efe’nin Namaz kıldığı Eski Camii