ARAMA
Kuyucak Belediyesi

ÖREN MAHALLESİ

Geri
ÖREN MAHALLESİ

ÖREN MAHALLESİ

Kuyucak ile mesafesi: 24 kilometredir.

Rakım: 930 metredir.

Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Köyün eski ismi Ölemez’dir. Eskiden köyde bulunan bir akarsudan içenler köylülerin anlattığına göre ölmezlermiş yani uzun ömürlü olurlarmış. Bu nedenle sudan içenlere ölemez/ölmez denilirmiş. Köyün adını da bu sudan esinlenerek Ölemezler Köyü olarak koymuşlardır. Daha sonraki zamanlarda köyün adı Ören olarak değiştirilmiştir. Bu su günümüzde hâlâ akmaktadır.

Hane Sayısı: 35 hane bulunmaktadır.

Dere Adları: Köyde Soğuk Deresi adında bir dere bulunmaktadır.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca meyve yetiştiriciliği de başlı başına köyün geçim kaynaklarındandır.

Yetiştirilen Ürünler: Kiraz, ceviz, elma, zeytin, incir, kestane köyde yetişen başlıca mahsullerdendir.

Köydeki Yapılar: Ören köyünde bir ilköğretim okulu, bir cami, bir köy kahvesi bulunmaktadır.

Meşhur Bitkiler: Köyde yetişen taş kekiği şifalı bir bitkidir.

Meşhur Yemekler: Kuru fasulye meşhur yemeklerdendir.

Düğün Adetleri: Eski düğünlerde, düğün sahibine imece usulü ile yardım etmek için oduna, çıraya, değirmene gidilirdi. Böylece düğünü yapan evin yükü hafifletilirdi.

Geleneksel Meslekler: Çobanlık eskiden beri köyde yapılan mesleklerdendir.

Geleneksel Adetler: Her yıl Mayıs-Haziran aylarında köyde geleneksel hâle gelen köy hayırları yapılmaktadır. Böylece köy halkı arasında yardıma muhtaç olanlar gözetilmektedir. Ayrıca köyde halk hekimliği/şifacılık da hâlâ devam ettirilen bir ritüeldir. Özellikle sarılık hastalığı eski yöntemlerle iyileştirilmeye çalışılmaktadır. 1925 doğumlu Rukiye Gülsever şifacılık yöntemleri ile köy halkına sağlık konusunda yardımcı olmaktadır.