Kuyucak ile mesafesi: 33 kilometredir.
Rakım: 825 metredir.
Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Etrafının ovalarla çevrili olması sebebiyle bu ismi almıştır.
Hane Sayısı: 120 hanedir.
Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Hayvancılık ve tarım başlıca geçim kaynaklarıdır.
Yetiştirilen Ürünler: Ceviz, kestane, kantaron ve kirazdır.
Köydeki Yapılar: Köyde bir sağlık evi, Orman İşletme Müdürlüğü, cami ve bir park bulunmaktadır.
Meşhur Bitkiler: Kantoron, ısırgan otu, salep otu, ıhlamurdur.
Meşhur Yemekler: Kuru fasulyedir.
Düğün Adetleri: Köyde düğünler Perşembe gününden başlamakta ve üç gün devam etmektedir. Cuma günü kına gecesi yapılır ve bayrak dikilir. Cumartesi akşamı da eğlencesi yapılır. Eski adetlere göre erkek evinde çalgı olmaz sadece kız evinde olurdu. Gelin başı süsleme oldukça önemli ve eski bir gelenektir.
Geleneksel Adetler: Yeşildere, Ovacık ve Yukarı Yakacık köylüleri hep birlikte yağmur duasına çıkarlardı. Yukarı Yakacık köyünde bulunan bir dedeye (türbe) çıkılır ve yağmur yağması için dualar edilirdi. Ovacık Köyü’nün defin işlemleri Yukarıyakacık Köyü’nde yapılmaktadır. Köylülerden alınan bilgiye göre köyde yangın çıktığı bir sırada aniden bulutların toplanması ve yağmurun yağmasının nedeni bu köyde bulunan türbelerden gelen bir keramete bağlanmıştır. Yine köylüler hasta olan çocukları için, hayırlı bir kısmet için ve diğer bütün dilekleri, önemli işleri için yatır da denilen bu türbelere giderek niyazda bulunurlar ve adak adarlar. Dilekleri yerine gelince de kurban keserler. Köylüler eğer belli zamanlarda hayır yapmazlarsa bu yatırlar rüyalarına girer ve köylüler bunu bir çeşit ikaz olarak yorumlayarak hayır yapmaktadırlar. Türbeye gittiklerinde bir inanç unsuru olarak çaput bağlamaktadırlar. Köy halkı yaygın bir inanç ritüeli olarak köydeki yatırlara hürmet göstermekte ve onların keramet sahibi manevi büyükler olduğuna inanmaktadır. Köy halkının rivayetine göre perşembe akşamı bu yatırlardan bazıları köyde dolaşmaktadır. Bu kişilerin görüldüğüne dair halk anlatıları köylülerden derlenmiştir.
Dedeler Leleg Tümülüsü: Arkaik döneme aittir. Ovacık’ın doğusunda halkın Dedeler Mevkii olarak adlandırdığı yerde bulunmaktadır. Tümülüs yaklaşık beş metre çapında iki buçuk metre yüksekliğinde bir yığmadır. İçinde mezar odası bulunmaktadır.
Ovacık Orman İşletme Şefliği
Muhtarlık ve Aile Hekimliği Binası
Köy Kahvesi
Ovacık Mahalle Camii