ARAMA
Kuyucak Belediyesi

TAŞOLUK MAHALLESİ

Geri
TAŞOLUK MAHALLESİ

TAŞOLUK MAHALLESİ

Kuyucak ile mesafesi: 45 kilometredir.

Rakım: 850 metredir.

Köyün Adı Nereden Gelmektedir: Köyün adı eskiden suyun akıtılması için yapılan oluklardan gelir. Oluk; genellikle dağlardaki pınarlarda, çeşmelerde bulunan, ağaçtan vb. yapılmış, suyun akmasına yarayan, uzunlamasına kesit durumunda, üst yanı açık boru olarak bilinir. Eski zamanlardaki yörüklerde borulardan ziyade taşları oluk olarak kullanmıştır. Bu sebeple de köy halkı tarafından bu köy Taşoluk olarak adlandırılmıştır.

Hane Sayısı: 150 - 170 arasındadır, seçmen sayısı 370 kişidir.

Mahalle Adları: Köyün 7 mahallesi bulunmaktadır. Köy sakinlerinden alınan bilgiye göre eskiden yörükler Taşoluk köyünde bir km arayla yedi farklı alanda yerleşmişlerdir. Yörük obasının beylerinin adı da bu yerleşim yerlerine ad olarak verilmiş ve bu şekilde yedi mahalle oluşmuştur. Mahalle isimleri; Kediveliler Mahallesi, Sarıalılar Mahallesi, Karadağlılar Mahallesi, Canavarcılar Mahallesi (Eğridere), Topallar Mahallesi, Araplar Mahallesi, Taşoluk Mahallesi’dir.

Dere Adları: Köyün içme suyu dağlardan gelmektedir. Feslek Çayı ile meşhurdur. Diğer dereler: Kediveliler, Sarıalılar, Karadağlılar, Soğuk Su Deresi, Salman Çayı, Tezgâh Deresi’dir. Bu derelerin hepsi Feslek Çayı’na bağlanmaktadır.

Köyün Ekonomisi ve Geçim Kaynakları: Tarım ve hayvancılıktır.

Yetiştirilen Ürünler: Çilek, Kiraz, Elma, Ceviz, Kestanedir. Bu ürünlerin ihracatı da yapılmaktadır.

Köydeki Yapılar: Taşoluk İlköğretim Okulu, yöresel bir halk pazarı, bir köy kahvesi, iki şahıs kahvesi, Kuyucak Belediyesi tarafından yaptırılan 2 adet park bulunmaktadır. 3 düğün salonu, 11 adet köprü bulunmaktadır.  3 tane eski su değirmeni vardır. Bu su değirmenlerinden biri hâlâ varlığını korumaktadır. Su enerjisi ile çalışan bu değirmende buğday, mısır gibi tahıllar öğütülmektedir. Halktan alınan bilgiye göre; büyük silindir taşlar arasında öğütülerek un hâline getirilen malzeme un odası adı verilen yerde toplanır ve çuvallarla hanelere taşınırdı.

Meşhur Bitkiler: Kantaron, Dalıgan Otu (Isırgan otu), Ebegümeci, Dağ Kekiği, Çay Kekiği, Ihlamur, Şabla Otu’dur. Bu otlar ağrı kesici, çay, böreklik malzeme olarak kullanılmaktadır.

Meşhur Yemekler: Tarhana aşı, kuru fasulye, nohut, köy tavuğundan yapılan Küllü Kebabı’dır. Yemeklerin yanında evde yapılan bazlama ekmek ve ev yufkası da vazgeçilmezdir.

Önemli Dağlar ve Coğrafi Özellikleri: Köyün en önemli dağı Karacaoğlan Dağı’dır. Bu dağın adı Kocaoğlan adında bir Yörük oğlundan gelmektedir.

Geleneksel Adetler: İmece yani yardımlaşma geleneği köyde hâlâ yaşatılmaktadır. Yılda bir kez köy hayırları da geleneksel olarak hâlâ yapılmaktadır. Bütün köy halkı bu sayede kaynaşır ve sosyal hayat daha canlı bir şekilde devam eder.

Geleneksel Oyunlar: Yüksük, Kayrak, Çelik oyunudur.

Osmanlı Mezarları: Taşoluk köyünde iki tane Osmanlı dönemine ait mezar taşı mevcuttur.

Türbe-Cami Yapıları: Taşoluk Merkez Camii, Şehit Ali Karabıyık Camii. Caminin ismi: Şehit Ali Karabıyık’ın yıldırım çarpması sonucu ölümünden sonra caminin yeri bağış yapılmıştır ve Karabıyık ailesi camiye iki isim vermiştir.

Taşoluk İlkokulu

Şehit Ali Alkan Karabıyık Camii

Taşoluk Merkez Camii

Su değirmeni

 İlahi kıl inâyet/ Yerimi dâr eyleme/ Hâcı Molla Ali Oğlu Ahmed Kerimesi/ Ruhuna Fatiha/Sene 1300